BrabantSport Lespakket brengt Brabants basisonderwijs in beweging

De sfeer in de aula van basisschool Beneden Beekloop in Geldrop is gevuld met een kinderlijk enthousiasme. De bovenbouwleerlingen en hun docenten hebben zich verzameld aan de rand van het podium waarop elk moment topsporters Ephrahim Jerry en Marrit Steenbergen hun entree zullen maken. De handballer en zwemster zijn ambassadeurs van het BrabantSport Lespakket, een interactief en sportief lesprogramma waarin kinderen naast sporten en bewegen leren over onderwerpen zoals omgaan met tegenslagen, presteren onder druk, de voor- en nadelen van gamen, sporten met een beperking en gezonde voeding. “Met taal ben je alleen maar bezig met spelling en woorden en tijdens de rekenles met allemaal cijfertjes. Nu krijgen we opeens les van sporters en dat vinden we heel leuk”, zeggen de 9-jarige Liv en Jimi uit groep 6.

Kinderen en jongeren zijn sinds de coronacrisis minder gaan sporten. Slechts 56,8 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad. BrabantSport wil met de introductie van een eigen lespakket voor het basisonderwijs deze trend doorbreken. De gemeente Geldrop-Mierlo ondersteunt deze missie: “Sport en bewegen staat hoog op de gemeentelijke agenda. We zijn op verschillende gebieden aan het kijken hoe we sport nog laagdrempeliger en voor iedereen toegankelijk kunnen maken in de verschillende wijken en op gemeenteniveau. We zien dat in de coronaperiode met name de jeugd in verschillende verenigingen erg is teruggelopen en dat verenigingen het steeds lastiger vinden om deze groep weer terug te krijgen. Door sport op deze manier ook op school meer onder de aandacht te brengen en de kinderen verschillende takken van sport laten ervaren, hopen we dat de kracht van sport onze jonge inwoners zal inspireren”, aldus Fanny van Mierlo, beleidsadviseur sport en bewegen bij de gemeente Geldrop-Mierlo.

IMG 2684
“Door de les van Lidewij Welten ben ik gezonder gaan eten.”
Liv (9)

Topsporters als inspiratiebron

Ephrahim Jerry maakt zich zorgen om de eerder beschreven statistieken. De 27-jarige handballer wil graag kinderen inspireren om te gaan sporten en bewegen: “Het is ondenkbaar voor mij dat kinderen niet sporten. Het geeft je zoveel energie, sociale contacten en motivatie in het leven. Ik wil kinderen bijbrengen dat het belangrijk is om je voor iets in te zetten.” Marrit sluit zich aan bij de woorden van haar topsportcollega: “Sport is zo belangrijk voor je sociale ontwikkeling. De kinderen hebben wel contacten op school, maar bij de sportvereniging heb je weer andere mensen om je heen en ben je actief bezig. Het is zo jammer dat kinderen en ouders – soms helaas noodgedwongen – niets doen aan sporten en bewegen.” Dat topsporters een inspiratiebron zijn voor jonge kinderen bewijst Lidewij Welten. Als virtuele docent van het BrabantSport Lespakket geeft zij de leerlingen tips over gezonde voeding. En dat werpt zijn vruchten af: “De les met Lidewij Welten vond ik het leukst omdat ik zelf ook hockey. Ze vertelde over hoe je gezonder kunt eten voor en na een wedstrijd. Door de les van Lidewij ben ik gezonder gaan eten. Ik eet graag lolly’s. Nu probeer ik ook wat vaker groenten te eten”, vertelt Liv (9) uit groep 6.

“Ik merk dat ik heel gemakkelijk de lessen uit het BrabantSport Lespakket kan koppelen aan dingen die spelen in de klas.”
Nick van den Eijnden, docent groep 6.

Moeilijke onderwerpen

Nick van den Eijnden, de 22-jarige docent van groep 6, vertelt over zijn ervaringen met het BrabantSport lespakket: “Ik merk dat ik heel gemakkelijk de lessen uit het lespakket kan koppelen aan dingen die spelen in de klas. Zo zijn met name de jongens heel erg fanatiek wanneer ze tijdens de middagpauze een potje voetbal spelen op het schoolplein. Soms iets té fanatiek zou ik haast willen zeggen. Dan is het verliezende team vervolgens zo teleurgesteld dat het net lijkt alsof ze de Champions League finale hebben verloren. Een van de lessen uit het lespakket gaat in op hoe je moet omgaan met winst en verlies. Een mooie aanleiding dus om het daar in de klas over te hebben.” Liv sluit zich aan bij de woorden van haar meester: “De jongens worden uiteindelijk wel iets te fanatiek. Door het lespakket kunnen we wat makkelijker praten over dat soort dingen.”

Nick merkt dat sport een goed middel is om ook de moeilijkere onderwerpen die spelen onder zijn leerlingen bespreekbaar te maken: “De les van Marianne Vos ging in op hoe het voelt om een prestatie te moeten leveren onder hoge druk. Net zoals zij dat in haar sportcarrière heeft ervaren, voelen de kinderen een soortgelijke prestatiedruk wanneer ze bijvoorbeeld een spreekbeurt of toets hebben. In ons wekelijkse kringgesprek vertelde een leerling dat hij tijdens een voetbalwedstrijd een penalty moest nemen. Dat zorgde bij hem voor veel druk. Daar hebben we toen met behulp van het lespakket een mooi gesprek over gehad.” Naast dat de kinderen makkelijker kunnen praten over moeilijke onderwerpen leren ze ook nieuwe dingen. “Ik wist niet dat rolstoeltennissen bestond. Ik vind het goed dat ook mensen die in een rolstoel zitten kunnen sporten”, blikt leerling Jimi (9) terug op de les van rolstoeltennisser Maikel Scheffers.

IMG 2634
“Ik vind een presentatie geven voor basisschoolkinderen spannender dan in een Olympische finale staan.”
Topzwemster Marrit Steenbergen

Menselijke kant van topsporters

Marianne van Dooren, leerkracht groep 3 en tevens de sportcoördinator van basisschool Beneden Beekloop, zag meteen de meerwaarde in van het BrabantSport lespakket. “We hebben een eigen lesprogramma voor sociaal-emotionele ontwikkeling en dit sluit daar heel goed op aan”, legt ze uit. Marianne vindt het mooi om te zien dat het lespakket ook de menselijke kant van topsporters toont: “Je ziet topsporters vaak als perfecte helden die geen fouten (mogen) maken. Ik ben me nu beter bewust van de druk die zij ervaren.”

Dat topsporters ook maar heel gewone mensen zijn, onderstreept Marrit Steenbergen. De topzwemster is wereldkampioene en Olympisch atlete. Toch is op het podium staan in de aula van een bassischool onder toeziend oog van zo’n 100 kinderen een heel ander soort ervaring. “Ik vind een presentatie geven voor basisschoolkinderen spannender dan in een Olympische finale staan”, lacht Marrit. Afgaande op de reacties na afloop zijn de kinderen in ieder geval geïnspireerd geraakt: “Ik wist niet dat er in Nederland op zo'n hoog niveau wordt gezwommen”, zegt een leerling. “Ik wist niet dat je zo moest doorzetten als je topsporter bent!” roept een ander, waarna de kinderen afscheid nemen van Marrit en Ephrahim met een boks of een high-five.

IMG 2704