Game on! Esporter Ali Riza brengt basisschool De Triangel in beweging: “Zijn bezoek aan onze school heeft echt impact”

“Links, rechts, links, rechts… alles geven!” instrueert Esporter Ali Riza Aygün ruim 125 bovenbouwleerlingen in de aula van basisschool De Triangel uit Heeze-Leende. De kinderen maken op sportieve wijze kennis met het BrabantSport Lespakket, een interactief en sportief lesprogramma waarin de leerlingen naast sporten en bewegen leren over onderwerpen zoals omgaan met tegenslagen, presteren onder druk, Esports, sporten met een beperking en gezonde voeding. Als onderdeel van deze feestelijke kick-off presenteert Ali Riza zichzelf aan de leerlingen, beantwoordt hij hun vragen en brengt de Esporter de groep in beweging.

Sinds de coronaperiode zijn kinderen en jongeren minder gaan sporten en bewegen. Slechts 56,8 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad. BrabantSport wil met de introductie van een eigen lespakket voor het basisonderwijs kinderen inspireren om meer in beweging te komen. Maikel Krikke, docent van groep 5 en 6, verwacht dat het lespakket veel effect gaat hebben op zijn leerlingen: “Dankzij dit lespakket kunnen we extra aandacht besteden aan voor ons belangrijke thema’s zoals sporten en bewegen, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden. Ik hoop dat het de kinderen aan het denken zet en dat ze thuis in gesprek gaan over wat ze hebben geleerd. Ik denk dat het lespakket een mooie aanleiding kan zijn voor de leerlingen die niet sporten om eens een kijkje te nemen bij de lokale sportvereniging.”

“Door te sporten zit ik lekkerder in mijn vel, waardoor ik betere resultaten haal.”
Esporter Ali Riza Aygün

Esporters sporten ook

Ali Riza staat inmiddels alweer zeven jaar onder contract bij PSV en is gespecialiseerd in het voetbalspel FIFA (tegenwoordig EA Sports FC). Als Esporter brengt hij veel tijd zittend door achter de (spel)computer. Echter beseft Ali Riza zich dat hij een rolmodel is voor kinderen. Daarom wil hij het belang van sporten en bewegen benadrukken: “Door te sporten zit ik lekkerder in mijn vel, waardoor ik betere resultaten haal. Ik voetbal graag met vrienden en werk me in het zweet in de sportschool. Mijn dagen bestaan dus niet alleen maar uit gamen, gamen en nog eens gamen. Dat is helemaal niet gezond voor je!” Ali Riza weet dat er veel vooroordelen zijn over Esports. Hij hoopt deze weg te nemen: “Op toernooien in het buitenland maak ik soms heel lange dagen. Als je de eindronde van zulke grote toernooien bereikt, ben je 10 tot 12 uur non-stop bezig. Om dat aan te kunnen moet je mentaal en fysiek topfit zijn.”

IMG 3359 2
“Ik ga proberen de volgende keer bij een voetbalwedstrijd minder snel op te geven.”
Max (10)

Doorzettingsvermogen

Na het bezoek van Ali Riza staan de kinderen te popelen om aan de slag te gaan met het BrabantSport Lespakket. Leerling Max (10) uit groep 6 deelt zijn verwachtingen: “Ik denk dat het heel leuk gaat worden. Ik ben voor PSV en ik ken Ali van YouTube, dus ik vond het heel tof dat hij er was! Ali vertelde net over doorzettingsvermogen en dat je steeds beter in iets wordt door het heel vaak te doen. Ik ga proberen de volgende keer bij een voetbalwedstrijd minder snel op te geven.” Juf Evelyne van den Broek haakt in op de woorden van haar leerling: “Dat is ook precies de reden waarom we nu met het lespakket aan de slag gaan, omdat de kinderen leren over doorzettingsvermogen en presteren onder druk. Naast gezonde voeding en bewegen is ook het mentale aspect een belangrijk onderdeel van het lespakket. Dat spreekt onze school heel erg aan. Ik hoop dat ze de vertaalslag maken van de lessen uit de topsport naar hun eigen situatie. Ik zou het heel mooi vinden als ze leren door te zetten als het even minder gaat. Ik denk dat de jeugd van tegenwoordig daar echt stappen in kan maken, dus het is mooi dat het lespakket daarop inspeelt. Voor de kinderen is Ali Riza een held. Zijn bezoek aan onze school heeft echt impact. Als hij de kinderen iets meegeeft, maak dat veel indruk.”

IMG 3449 2